↑ Return to Dunavski kup

Odštampajte Page

Istorijat

MEĐUNARODNA BICIKLISTIČKA TRKA AMATERA I VETERANA
„DUNAVSKI KUP”

ISTORIJAT

 

Godina 1992… Biciklistička stvarnost nove Jugoslavije bila je atraktivan kalendar takmičenja Biciklističkog saveza Jugoslavije, ali samo na papiru. Problem otkazanih trka novosadski biciklisti okupljeni u Biciklističkom klubu “Mladost” rešavali su zakazivanjem trening-trka svake “prazne” subote. Okupljanje uvek u pola tri (14:30 časova) u prostorijama kluba u Radničkoj 32. Relacija, pa zna se, most Slobode-Sremska Kamenica -leteći start kod raskrsnice za Popovicu- pa do Banoštora. Dužina oko 20 kilometara. Svaka tabla naseljenog mesta bila je prolazni cilj (Ledinci, Rakovac, Beočin, Čerević).


Brzo se sve ovo pročulo medju rekreativcima i veteranima. Trka je postajala sve masovnija. Posle cilja kod table Banoštor, redovno se grupa zajedno vraćala do STR”MICE” (mini market) u centru Čerevića. Tu su “padale stručne analize” uz pivo i sokove. Nekima je bilo važno da ne otpadnu od glavnine barem do beočinske table, drugi su se uvek “koncentrisali” na kupser posle Čerevića, a bilo je i “šampiona” kojima je pobediti bilo najvažnije na svetu. Nekad se u šali trka spominjala kao “Nezvanično prvenstvo sveta i šire okoline”. Na kraju 1992. neki su počeli da “vraćaju film”, sabiraju, oduzimaju, množe i dele… i rezultat svega bio je sledeći: najbolji je Atila Dobo iz Ade. Tako se rodila ideja o bodovanju trka tokom cele godine. Ovaj sistem bodovanja uz manje korekcije važi i danas.

Atila Dobo

U drugom ciklusu „DUNAVSKOG KUPA”, 1993. godine, zahvaljujući ponajviše bodovima osvojenim na većini prolaznih ciljeva najuspešniji bio je bivši reprezentativac i tada aktuelni selektor ženske reprezentacije Jugoslavije TIBOR TARJAN.

*     *     *

Krajem 1994. godine, kada je trka već pustila neizbrisive korene, neko je postavio pitanje naziva trke. Desnom obalom Dunava do Banoštora pa neka bude “Dunavski kup”. I rodila se tradicija. Tada su već uveliko učestvovali i “stranci” iz Beograda, Valjeva, Bečeja, Šida… A u generalnom plasmanu pobedila je po prvi put jedna takmičarka, EVA HATALA, vice-šampionka Svetskog kupa amaterki 1989. i stalna članica državne reprezentacije, višestruka prvakinja SFRJ i SRJ, članica biciklističkog kluba Mladost. Kao zanimljivost, beležimo učešće jednog stranca, a to je LARISA KOZLIKINA iz Ukrajine, inače uspešne juniorke svoje zemlje na takmičenjima na pisti krajem osamdesetih godina.

*     *     *

Godine 1995.pobednik je ponovo TIBOR TARJAN, ali teškom mukom. Odluka o pobedniku pala je tek u poslednjim krugovima Finalne trke na stazi Novosadskog sajma, kada je ŽELJKO STAJIĆ takođe iz Novog Sada morao da se zadovolji drugim mestom. Sponzor finalne trke bila je Škola stranih jezika „Kamelot” vlasnika Karla Poljakovića.

*     *     *

U petom ciklusu „Dunavskog kupa” 1996. godine beležimo apsolutnu dominaciju beogradskog rekreativca DRAGANA GRBIĆA, člana biciklističkog kluba Partizan iz Beograda, koji je pobedio gotovo sve trke petog ciklusa i to kao po pravilu, uvek u begu ispred grupe. Zanimljivo je istaći da je po prvi put jedna trka ciklusa održana je u okviru programa trke za Kup Jugoslavije i to sa startom i ciljem u Beočinu.

*     *     *

Trka je prvi put napustila tradicionalnu stazu 1997. Prva trka sezone održana je na putu Novi Sad – Bački Petrovac,  jer  je  banoštorski drum bio u očajnom stanju. Te godine nekoliko trka vozilo se i po Fruškoj gori.  Pobednik ovog kao i narednog  ciklusa  1998. godine bio je  ZLATKO GAVRILOVIĆ,  rekreativac iz Beograda, inače bivši proslavljeni ful-kontakt borac lepih rezultata.

*     *     *

Po ugledu na hobi trke u okolnim zemljama gde je biciklizam na daleko većem nivou nego kod nas, kao na primer “Nedelja Biciklizma Dojčlandsberga” (Austrija), “Udine Pedala” (Italija) itd., u 1999. godinu ušlo se sa idejom “rekreativni takmičarski biciklizam u svim dimenzijama”. To je značilo da će u toku godine u Dunavskom kupu biti zastupljene sve discipline počev od ciklo-krosa, preko drumskih, brdskih, uličnih trka, do pojedinačnog hronometra. Piste nemamo pa tako ni te discipline. No ipak, do realizacije te ideje došlo je tek u 2000. godini, pošto 1999. posle prve trke (ciklo-kros) i pobede Ivana Davosira iz novosadskog MTB kluba „Fanatic” Dunavski kup prekinut je zbog ratnog stanja i NATO bombardovanja, i nije ni nastavljen.

U 2000. godini jedina novost bila je da se za konačni generalni plasman računalo deset najboljih plasmana u dvanaest trka, što je u takmičarskom smislu ceo ciklus učinilo još zanimljivijim. Time je data mogućnost za sportske kalkulacije, taktiziranje pa čak i opravdano odsustvo a da se ne gubi pozicija u ukupnom plasmanu. Baš iz tih razloga prvi zvanični trenutni generalni plasman objavljen je tek posle šeste trke.  Po prvi put u generalnom plasmanu  na kraju trke pobednicima su uručene veoma vredne praktične nagrade, a medju njima najvredniji bio je svakako alu-ram KOVJANIC  od najkvalitetnijih  cevi, ručne izrade, po meri, i obojen po želji konačnog pobednika trke, a to je bio LASLO TARJAN iz Novog Sada, inače član Spartaka iz Subotice.  Po prvi put je proglašen i najuspešniji takmičar u generalnom plasmanu prolaznih ciljeva, DEJAN VASILJEV iz Subotice

 

U 2000. godini ustanovljen je i tradicionalni trofej ukupnog pobednika „ZLATNA AMFORA DUNAVSKOG KUPA”.


U 2000. godini po prvi put  vožen je i rekreativni klasik i to od Novog Sada do Bačke Topole u dužini od 70 kilometara.


U 2000. godini “Dunavski kup” je organizovan pod okriljem organizacije “Novosadski maraton”. Ova organizacija bavi se organizovanjem rekreativnih i takmičarskih sportskih manifestacija u oblasti atletike, biciklizma i triatlona kao i stručnih savetovanja na visokom nivou. Najpoznatija i najveća priredba „Novosadskog maratona”  jeste  tradicionalni NOVOSADSKI MARATON, koji se održava ulicama  Novog Sada svake godine  treće nedelje septembra uz medjunarodno učešće svetski poznatih maratonki i maratonaca . Istog vikenda održava se trodnevno medjunarodno savetovanje  iz oblasti vrhunskog sporta, olimpizma, rekreativnog sporta, školskog sporta, sportske medicine, ishrane sportista i.t.d.

U 2000. godini održan je osmi medjunarodni interdisciplinarni simpozijum pod nazivom SPORT, FIZIČKA AKTIVNOST I ZDRAVLJE MLADIH. Nakon savetovanja objavljuje se Zbornik sažetih radova savetovanja. Svake godine u martu  organizuje se i Novosadski polu-maraton.  Istovremeno  počinje  i  godišnji ciklus biciklističkog  Dunavskog kupa. Krajem jula  u  Bačkom  Petrovcu   održava   se   tradicionalni NOVOSADSKI   TRIATLON, kada se na biciklističkom delu staze triatlona održava i etapa  Dunavskog kupa  i to  pojedinačni hronometar  (C.L.M.).  Iz  Novosadskog maratona je ponikao i prvi samostalni trialon klub u Novom Sadu, T.K.”DINAMIK”.

 

U zimu 2000/01 Organizacioni odbor „DUNAVSKOG KUPA” raspisuje konkurs za ime maskote trke, jednog slatkog belog kuce koji vozi bicikl-trenažer. U proleće 2001.godine žiri na čelu sa umetnikom-slikarem ŽARKOM MAGARAŠEVIĆEM iz Novog Sada donosi odluku da maskota trke dobije ime  „DUNAVKO”. Tako kum maskote Dunavskog kupa postaje BRANISLAV BANIĆ iz Aranđelovca, i sam učesnik  Kupa 2000.godine.

“Dunavko”

*     *     *

U 2001. godini „Dunavski kup” postao je medjunarodna manifestacija. Pored jugoslovenskih biciklista učestvovali su i takmičari iz Madjarske i BiH. Oboren je rekord u broju učesnika. U toku godine u trci je učestvovalo  99 vozača. Generalni sponzor  trke bila je fabrika bicikala „CAPRIOLO” iz Bačke Topole, koja je  izmedju ostalih vrednih nagrada obezbedila  MTB bicikl  za ukupnog pobednika, DEJANA VASILJEVA iz kluba Spatzak-Vetzavod iz Subotice. Isti takmičar bio je najuspešniji i u prolaznim ciljevima.

 

U 2001.godini oboren je još jedan rekord trke. Najduža kilometraža predjena u jednom danu bila je  111 kilometara  i to pre podne klasik   Novi Sad – Bačka Topola  i posle podne Bačka Topola – Bečej.

 

*     *     *

Deseti, jubilarni „DUNAVSKI KUP”, 2002. godina.  Po prvi put u istoriji trke u generalnom  plasmanu pobedio je jedan stranac, takmičar iz Madjarske, JÁNOSI IMRE iz Segedina, a ukupno je učestvovalo 110 takmičara u 15 trka. Time je ponovo oboren rekord u broju učesnika. Glavni sponzor ciklusa, posle godinu dana pauze ponovo je bio gospodin Zlatibor Kovjanić, proizvođač aluminijumskih ramova za trkačke i MTB bicikle ručne izrade vrhunskog kvaliteta. Njegov dar za pobednika, aluminijumski ram „KOVJANIC” po meri i boje po želji pobednika po prvi put je otišao u inostranstvo. Takođe po prvi put u Dunavskom kupu na jednoj od trka limitiran je bio tip bicikla i to MTB,  poštujući želju jednog od glavnih Sponzora, Fabrike bicikala CAPRIOLO iz Baćke Topole, odnosno njenog direktora gospodina Lajoša Brindze. U prolaznim ciljevima najuspešniji takmičar bio je TAMÁS TÁBOROSI takođe iz Segedina.  .

 

U  čast jubileja na samom kraju desetog ciklusa „DUNAVSKOG KUPA”  u generalnom plasmanu nagrađeno je petnaest najuspešnijih takmičara vrednim praktičnim nagradama a nagrađeni su i najuspešniji po raznim disciplina koje su bile na programu- Najuspešniji u ciklo-krosevima bio je novosađanin ZOLTAN TARJAN član beogradskog Čukaričkog i pripala mu  je  uz  pehar  i bela majica,  u  brdskim  vožnjama pehar  i  plavu  majicu  osvojio  je  DEJAN  VIDAKOVIĆ individualac iz Sombora. Isti takmičar poneo je i crvenu majicu i pehar najboljeg na hronometrima.

 *     *     *

U 2003. godini krenuo je jedanaesti ciklus „DUNAVSKOG KUPA”, 29.marta ciklo-krosem. Vozilo se dvanaest trka. Ukupni pobednik ponovo je Dejan Vasiljev iz kluba 3BT iz Segedina, kome je uz ZLATNU AMFORU pripala žuta majica Autolimarske i lakirerske radnje GABIKA iz Kaća kao i glavna nagrada, aluminijumski ram za bicikle KOVJANIC. I ovaj put glavnu nagradu pobedniku uručio je lično darodavac, gospodin ZLATIBOR KOVJANIĆ iz Pančeva. Najuspešniji na prolaznim ciljevima bio je JANOŠ HEMERT (3BT), njemu je pripala zelena majica Radionice za mašinsku obradu CUBI iz Novog Sada, najbolji ciklo-krosista i nosilac bele majice GABIKA je MILOVAN GRUJIČIĆ iz Vojvodine, najbolji brdaš ALDIN MAVRIĆ iz Novog Pazara, Njemu je pripala plava majica Biciklističkog kluba ELITE iz Novog Sada Najbolji u vožnjama na hronometar bio je DEJAN VASILJEV i imao je tu čast da obuče i crvenu majicu FERMESCOOP iz Petrovaradina. Najuspešnija sportska grupa bila je ekipa 3BT iz Segedina nadmašivši velikom borbenošću u samom finalu svoje rivale iz SCG SOMBOR

Generalni sponzor ciklusa bila je Fabrika bicikala CAPRIOLO iz Bačke Topole, a pomogli su još i FANATIC Novi Sad. Štamparija PRINT Sombor, Zlatara TARJAN Novi Sad i Radnja za izradu reklama SIGNUM Novi Sad

*     *     *

U 11.ciklusu ukupno je učestvovalo 109 takmičara, jedan manje od rekorda postavljenog 2002.godine.

Sedma i osma trka koje su vožene na NOVOSADSKOM SAJMU ujedno su bile i DRŽAVNO PRVENSTVO VETERANA i to u disciplinama drumska vožnja i pojedinačni hronometar.

 

Poštujući sugestije svojih zaljubljenika u biciklistički sport, Organizacioni odbor „Dunavskog kupa” pokrenuo je još jedno, novo kup takmičenje u biciklizmu za veterane i sve ostale bicikliste, pod nazivom „FRUŠKOGORSKI OPEN”. Radi se o seriji pojedinačnih brdskih hronometara, a zanimiljivo je što se u pojedinim trkama nagrađuju realno najbolja vremena, a za generalni plasman boduju se rezultati prema starosnom koeficijentu takmičara. Posle 11 trka tokom godine pobedniku je pripao veliki prelazni pehar „FRUŠKOGORSKOG OPENA” kao i manji u trajno vlasništvo, a Organizacioni odbor „Dunavskog kupa” pripremio je i praktične nagrade. Veliki prelazni pehar će menjati vlasnika sve dok neko ne uspe da ga osvoji tri godine zaredom ili pet puta sa prekidima. Prvi ciklus ove trke završen je pobedom šezdesetjednogodišnjeg  Jožefa Farkaša, člana Organizacije „Novosadski maraton”.

 

*     *     *

Dvanaesti ciklus otpočeo je prvog vikenda u martu 2004.godine sada već tradicionalno ciklo-krosevima. Ovog puta po snegom prekrivenom stazom u Kameničkom parku. Održano je svih petnaest trka. U okviru Kupa održano je i Državno prvenstvo veterana i amatera u drumskoj vožnji i na hronometar sa preko pedeset učesnika. Kao zanimljivost, možemo istaći da je najstariji učesnik prvenstva bio sedamdesetdvogodišnji RADOŠ ČUBRIĆ, legenda našeg biciklizma, pobednik trke KROZ SRBIJU i KROZ JUGOSLAVIJU. Uz oca, učestvovao je i RAJKO ČUBRIĆ, takođe proslavljeni reprezentativac, a u jednoj trci Kupa vozio je i ALEKSANDAR MILENKOVIĆ, desetak godina ranije pobednik trke OKO BUGARSKE.

Ove godine po prvi put učestvovao je jedan klub iz Hrvatske, i to veoma uspešno – pobedom na jednom hronometru. Tako Hrvatska postaje četvrta strana zemlja u Dunavskom kupu.

Sa ukupno 114 učesnika iz 23 sportske grupe u ciklusu, oboren je rekord po broju učesnika iz 2002.godine.

 

Konačno, u generalnom plasmanu ZLATNA AMFORA i aluminijumski ram KOVJANIC pripali su DEJANU VIDAKOVIĆU iz Sombora. On je ujedno i najbolji brdski vozač, dok je najbolji sprinter DEJAN VASILJEV iz Segedina. Najbolji hronometraš je DRAGOSLAV SIMIĆ iz Beograda, a najbolji ciklo-krosista je MILOVAN GRUJIČIĆ iz Temerina. Najbolja sportska grupa je SOMBOR CG.

Generalni sponzor i ove godine bila je Fabrika bicikala «CAPRIOLO» iz Bačke Topole. A uz gospodina ZLATKA KOVJANIĆA trku su još pomogli Mašinska obrada «CUBI», Zlatara «TARJAN», Knjižara-papirnica-daroteka «ABC», Bici-šop «FANATIC», Reklamni natpisi «SIGNUM» iz Novog Sada i «FERMESCOOP» iz Petrovaradina.

 

Paralelno sa Dunavskim kupom održan je i drugi ciklus «FRUŠKOGORSKOG OPENA». Ponovo je najuspešniji bio JOŽEF FARKAŠ iz Novog Sada i tako najavio veoma ozbiljnu kandidaturu za osvajanje velikog prelaznog pehara u trajno vlasništvo.

 

*     *     *

Trinaesti ciklus «Dunavskog kupa» po mnogo čemu bio je NAJ-NAJ. Sve je počelo zadnjeg vikenda marta 2005. ciklo-krosevima na stazi Kameničkog parka. Posle dvogodišnje dominacije MILOVANA GRUJIČIĆA u ovoj disciplini, u 13.ciklusu «Dunavskog kupa» belu majicu najboljeg ciklo-krosiste obukao je DRAGOSLAV SIMIĆ, član beogradskog Partizan-Whistle»

 

Prva drumska trka održana je na stazi Mišeluk kod Sremske Kamenice u okviru Lige Srbije i Crne Gore,kada je u dresu Čukaričkog iz Beograda učestvovao i takmičar iz Grčke, JANNIS PAPAGEORGIU.

 

Peta trka ciklusa vožena je na ušću Save u Dunav i time se i Beograd učlanio u klub gradova-domaćina «Dunavskog kupa». Zanimljivost trke na ušću bilo je učešće jednog takmičara iz Australije. Bio je to pedesetdvogodišnji individualac JIM NEWCIRC i tako postao prvi učesnik sa nekog drugog kontinenta.

 

Uz Beograd trke su posle tri godine pauze ponovo vožene u Horgošu zahvaljujući članovima ekipe 3BT iz Segedina na čelu sa agilnim BELOM VEREBEŠ, te bivšim biciklistom subotičkog Spartaka, STEVANOM MARJANOVIM.

 

Trke su po prvi put održane i u Apatinu u okviru manifestacije «Ribarske večeri» uz maksimalno angažovanje svih članova biciklističkog kluba As.

 

Održano je svih dvadeset trka 13.ciklusa, najviše u dosadašnjoj istoriji «Dunavskog kupa», ali ne bi bio «NAJ-NAJ» ciklus,da finalna trka nije donela ogromni preokret u poslednjih 12 kilometara. Naime, «žuta majica», vodeći u generalnom plasmanu, mađarski takmičar, Nagy Ákos (3BT-Segedin), pobedio je i prvoj poluetapi finala, ali kada su svi bili uvereni, da je sve gotovo, pošto je u poslednjoj poluetapi, već na brdskom cilju Koruška bio u begu sa direktnim protivnikom, Dejanom Vidakovićem (As) i veteranom Hajrudinom Trle iz Tuzle, a bodovni saldo iznosio je +14, usledila je kobna tehnička (taktička) greška na 12 kilometara pre cilja. Defekt zadnjeg točka sa novim desetofazom, za koji nije bio pripremljen rezervni točak. Vremenski gubitak bio je preko 1,5 minut. Stoga, za Dejana Vidakovića, poslednjih 12 kilometara finala bila je potrebna samo rutinska vožnja do odbrane trofeja na vrhu Popovice. Time je Vidaković posle Zlatka Gavrilovića (1997+1998) drugi čovek, koji je dva puta zaredom trijumfovao u «Dunavskom kupu». Za utehu Akošu Nađu za osvojeno drugo mesto u generalnom plasmanu pripala je specijalka za ciklo-kros «GIANT», poklon generalnog sponzora «Capriolo».

 

U ovoj godini beležimo još jedan značajan podatak. Od polovine sezone redovno je učestvovao i MIODRAG MARINKOVIĆ (Partizam-Whistle), inače u periodu 1974-1978. standardni reprezentativac SFRJugoslavije i juniorski vice-šampion sveta na pisti u Lozani (Švajcarska) 1975.godine.     

 

I ove godine generalni sponzor «Dunavskog kupa» bila je Fabrika bicikala «CAPRIOLO» iz Bačke Topole.

Zlatni sponzor ciklusa bio je «TELIX» d.o.o. uz Žutu majicu, pobedniku je poklonio kompjuter vrhunske konfiguracije. Uz to, Dejanu Vidakoviću pripala je i ZLATNA AMFORA po drugi put zaredom. Njemu je pripala i «crvena majica CUBI» za najboljeg hronometraša i «plava majica VERDE» za najboljeg brdaša.

Titulu najboljeg sprintera odbranio je DEJAN VASILJEV (3BT-Segedin) i osvojio «zelenu majicu FERMESKOP».

Već smo rekli, da je «belu majicu FANATIC»,kao najbolji ciklo-krosista, u ovom ciklusu osvojio DRAGOSLAV SIMIĆ (Partizan-Whistle).

Novina ovog ciklusa bila je tačkasta majica za najmlađeg učesnika. Osvojio ju je TAMAŠ TARJAN, koji je prilikom prvog učešća imao 8 godina, 8 meseci i 9 dana i tako postao apsolutno najmlađi učesnik «Dunavskog kupa».

Najstariji učesnik bio je JOŽEF FARKAŠ (Elite) rođen 1942.godine.

 

Ovaj ciklus pomogli su još  časovničar BORA DRAGIĆEVIĆ, koji je vrednim ručnim časovnikom nagradio trinaestoplasiranog takmičara, bio je to KARLO HUBAI (As), te SIGNUM firma za izradu reklamnih natpisa iz Novog Sada, Štamparija PRINT iz Sombora i zlatarska radnja TARJAN iz Novog Sada.

 

I ove godine, paralelno sa ciklusom «Dunavski kup» održano je 3.po redu kup takmičenje »FRUŠKOGORSKI OPEN». Ponovo je najuspešniji JOŽEF FARKAŠ, član kluba «Elite» iz Novog Sada. Trećom uzastopnom pobedom u ovoj trci osvojio je prelazni pehar u trajno vlasništvo i time bacio Organizatora u «extra troškove», ZA 2006.GODINU TAKMIČARE ČEKA JOŠ VEĆI PRELAZNI PEHAR!

 

*     *     *

Četrnaesti Dunavski kup 2006 počeo je, tradicionalno, ciklo-krosevima ali mesto događanja preselilo se sa desne na levu obalu Dunava, na Sunčani kej i park ispred Filizofskog fakulteta. Belu majicu najboljeg ciklo-krosiste odbranio je DRAGOSLAV SIMIĆ iz beogradskog Partizan-Wistla.

 

Sezona drumskih trka počela je na Mišeluku kraj Sremske Kamenice i to u okviru trka za Ligu Srbije i Crne gore. Imali smo čast da ove godine naše veterane i rekreativce ugosti i jedna međunarodna trka iz UCI kalendara. U okviru programa poslednje etape Međunarodne juniorske trke Trofej sajamskih gradova kao uvodna trka održana je trka za Dunavski kup na stazi oko SPENSa. Trka je imala i ove godine dve etape u Horgošu zahvaljujući prijateljima iz Segedina, Subotice i Horgoša okupljenih u klubu 3Bt iz Segedina. I Apatin je zadržao epitet domaćina, ali ove godine samo jednom drumskom trkom. Izvanredna organizacija donela je same pohvale entuzijastima iz kluba As, koji su imali veliku materijalnu podršku Skupštine opštine Apatin.

Zanimljivo je istaći da je trka u ovom gradu pridodala još jednu zemlju i još jedan kontinent listi učesnika Dunavkog kupa. Naime, učestvovala je i univerzitetska šampionka Sjedinjenih američkih država, Laura Whitle. Na žalost, doživela je pad sa još nekolicinom takmičara na svega pet kilometara pre cilja. Uz Amerikanku, u ovogodišnjem, četrnastom po redu, ciklusu Dunavskog kupa učestvovali su još stranci iz BiH, Hrvatske i Mađarske.

Finalna trka imala je posebnu atmosferu. Startovalo se iz samog centra Novog Sada i to po kiši. Posle osamdesetak kilometara desnom obalom Dunava u dve poluetape, cilj je bio na Petrovaradinskoj Tvrđavi, a u poslednjih 700 metara uspona, 550 metara bila je prava pravcata srednjevekovna turska kaldrma, posle koje su takmičari prošli kroz dvostruku kapiju Tvrđave, gde ih je po sunčanom vremenu dočekala brojna publika. Pobedniku finalne trke pripao je trofej „Petrovaradinska kaldrma“ .

U takmičarskom smislu neprikosnoven bio je DEJAN VIDAKOVIĆ iz kluba As Apatin, Jedini konkurent bio mu je ZOLTAN TARJAN, član Elita iz Novog Sada, ali nije imao nikakve šanse za iznenađenje, jer je timski rad brojne ekipe Asa bio izvanredan. Treća uzastopna pobeda DEJANA VIDAKOVIĆA u generalnom plasmanu. Sponzor žute majice „TELIX“ iz Novog Sada i ove godine pobednika je nagradio kompjuterom, dok je generalni sponzor, „CAPRIOLO“ iz Bačke Topole  ZOLTANA TARJANA „utešio“ veoma vrednim MTB biciklom marke GIANT. Uz žutu majicu, DEJAN VIDAKOVIĆ osvojio je i plavu za najboljeg brdaša, zelenu za najboljeg sprintera i crvenu za najboljeg hronometraša. Tačkasta majica za najmlađeg takmičara pripala je VANJI OSTOJIĆU iz kluba „ELITE“ Novi Sad. Najbolje plasirana takmičarka bila je subotičanka Ivana Miučić iz američkog tima „Midwestwern“ na 48.mestu u apsolutnom genearlnom plasmanu (a.g.p.). Najbolji kadet bio je talentovani mladić iz Tuzle (BiH), HIDAJET SUBAŠIĆ iz kluba Zmaj od Bosne (a.g.p. 25.mesto).

CAPRIOLO se poptrudio da ove godine i najuspešniji u kategorijama mastersa i veterana budu nagrađeni vrednim nagradama. Najuspešniji masters bio je DRAGOSLAV SIMIĆ (a.g.p. 4.mesto), član Partizan-Wistle iz Beograda, veteran MILOVAN GRUJIČIĆ (a.g.p. 9.mesto) član Vojvodine, stariji veteran (preko 50 godina starosti) JOŽEF FARKAŠ (a.g.p. 18.mesto) član Elite, .

U 14.ciklusu učestvovalo je ukupno 145 biciklista svrstanih u 28 timova, što znači novi rekord po broju učesnika.

Uz CAPRIOLO i TELIX, trku su još podržali „CUBI“ Novi Sad, „FERMESCOOP“ Petrovaradin, Zlatara „TARJAN“ Novi Sad, „FANATIC“ Novi Sad.

Paralelno sa Dunavskim kupom održavane su i trke za „FRUŠKA GORA OPEN“. Imajući u vidu njegove 64 godine, JOŽEF FARKAŠ u brdima Fruške gore još uvek nema dostojnog protivnika.

 

*     *     *

Jubilarni, 15. ciklus Dunavskog kupa dao je našem biciklizmu značajan poklon. Po prvi put Organizacioni odbor Dunavskog kupa organizovao je „Mali dunavski kup“ za decu do 12 godina starosti. Na žalost, a i na iznenađenje mnogih ljubitelja našeg sporta, Biciklistički savez Srbije nije podržao ovu inicijativu, kao da mu „pretraživač široke baze“ za pronalaženje talenata uopšte nije potreban. Svi dobro znaju međutim, kako je skromna brojnost takmičarskog kadra u Srbiji.

Bila je i jedna novina, u Program Dunavskog kupa uvrštena je i disciplina „hendikep“.

Mada je planirano da u tri kružne trke u ovom ciklusu (oko SPENSa, u Šidu i na Novosadskom sajmu) amateri (rekreativci) i licencirani kadeti startuju sa 2 minuta zaostatka, zbog određenih problema sa obezbeđenjem staze i kašnjenjem u startu, u prva dva slučaja startovali su svi zajedno. Jedina „hendikep“ trka bila je 18.trka ciklusa na stazi Novosadskog sajma, a posle nje na Forumu Dunavskog kupa prilično su uzavrele strasti nekih od učesnika, najviše zbog nepoznavanja postojanja te discipline u biciklizmu.

 

Inače ponovo je sve počelo sredinom marta ciklo-krosevima na sada već tradicionalnoj stazi na Sunčanom keju. Belu majicu najboljeg u ovoj disciplini osvojio je trostruki osvajač zlatne amfore Dunavskog kupa, DEJAN VIDAKOVIĆ (Team As – Apatin). Prošlogodišnji najveći konkurent Vidakovića, ZOLTAN TARJAN na početku sezone prešao je među profesionalce u kontinentalni tim TECHNAL-KASTRO iz Grčke, a novi suparnik sličnih kvaliteta nije se pojavio, pa tako petnaesti ciklus može da se okarakteriše kao dominacija trostrukog šampiona, čemu je u mnogome doprineo timski rad apatinaca. Razumljivo je da je sve to omogućilo osvajanje svih zvaničnih liderskih majica osim žute koju je dve trke pre kraja prepustio svom timskom kolegi, SRĐANU OMAKOVIĆU. Tako je Dunavski kup dobio i deseto ime na listi dosadašnjih pobednika.

 

I lista dosadašnjih nacija-učesnica postala je bogatija za jednu zemlju. Učestvovao je tridesetdevetogodišnji MARTYN JONSEN iz HOLANDIJE.  

 

U generalnom plasmanu starijih veterana najbolji je BORISLAV SUBAŠIĆ član Vojvodine, a među mlađim veteranima DRAGOSLAV SIMIĆ iz Partizana. U kategoriji mastersa pobedio je SLOBODAN RADOVANOVIĆ iz Elita. Među ženama najbolja je VANESA DURMAN iz Vojvodine, a kod kadeta njen klupski drug, ENDRE DANJI.

 

Ukupno je učestvovao 141 takmičar iz 30 sportskih grupa a najuspešniji tim bio je ponovo TIM AS iz Apatina. 

 

Već je ranije rečeno da je ove godine održan I MALI DUNAVSKI KUP za decu, ne stariju od 12 godina. Održano je deset trka, i finale na stazi Novosadskog sajma. Pobedio je jedanaestogodišnji TAMAŠ TARJAN iz Osnovne škole „Sonja Marinković“ iz Novog Sada i njemu je pripala Mala zlatna amfora dunavskog kupa i lep MTB bicikl. Drugi je STEFAN GALOVIĆ iz Petrovaradina, a treći DAVID DANJI iz Novog Sada.Ukupno je učestvovalo 38 takmičara, devojčica i dečaka iz Segedina (Mađarska), Beograda, Novog Sada, Petrovaradina, Horgoša, Pećinaca.

Najmlađi nagrađeni takmičar bio je MILOŠ MANDIĆ iz Petrovaradina. Njemu je pripala tačkasta majica za najmlađeg.

Glavni sponzor trke ove godine bio je „CAPRIOLO“ iz Bačke Topole, a pomogli su još „CUBI“ iz Novog Sada, „FERMESKOOP“ iz Petrovaradina, „FANATIC“ (Novi Sad), ZLATARA „TARJAN“ (Novi Sad), kao i SO Bački Petrovac i Biciklistički savez Vojvodine.

 

Već po navici, u brdskim hronometar-trkama pod nazivom FRUŠKA GORA OPEN, i ove godine najbolji je bio veteran Elita iz Novog Sada, JOŽEF FARKAŠ, ali ove godine Slavko Radošević takođe iz „Elita“ bio mu je za petama. Konačna odluka pala je u finalnoj trci na Popovicu.

*     *     *

Organizator Dunavskog kupa, Biciklistički klub „Elite“ 2008 godine, 29.februara proslavio je svoj drugi (prestupni) rođendan. „Rođendanskim ciklo-krosem Elita“ otpočeo je šesnaesti ciklus Dunavskog kupa… U okviru drugog ciklo-krosa održan je i ciklo-kros za II Mali dunavski kup 2008 za decu mlađu od trinaest godina.

 

Osim u Novom Sadu, Dunavski kup svoj pečat stavio je i na gradove Apatin, Bački Petrovac, Horgoš, Erdevik. Već je prešlo u tradiciju da su domaćini jedne ili dve trke u godini.

 

U nekoliko trka učestvovali su mladi takmičari iz Vinkovaca (Hrvatska) a uz njih bio je i po neki veteran.

I u ovoj godini najaktivniji bili su biciklisti iz Apatina, mada su dosadašnji apatinski pobednikci Dunavskog kupa, Dejan Vidaković (2004, 2005 i 2006) i Srđan Omaković (2007) prešli među „profesionalce“ u beogradski Partizan.

Još jedno je potvrđeno pravilo da kvantitet rađa kvalitet. I ove godine „zlatna amfora“ iz vitrina Organizatora otišla je u grad dunavskih alasa, pobedio je MARKO VULETA-ĐUKANOV, zrenjaninac u bojama kluba „As“ Apatin.

 

U II ciklusu Malog dunavskog kupa za decu do 12 godina prošlogodišnji pobednik TAMAŠ TARJAN uspeo je da odbrani titulu iako nije učestvovao na svim trkama ciklusa.

 

Glavnu nagradu pobedniku XVI Dunavskog kupa poklonio je „Capriolo“ iz Bačke Topole, a u Malom dunavskom kupu Zlatara „Tarjan“ iz Novog Sada. Ostale nagrade obezbedili su „Cubi“ i „Fanatik“ iz Novog Sada. Pomoć u organizaciji finalne trke stigla je i od Biciklističkog saveza Vojvodine.

 

Bez većih iznenađenja završen je i VI FRUŠKA GORA OPEN. JOŽEF FARKAŠ po drugi put osvaja prelazni pehar u trajno vlasništvo, pošto ga je osvajao u tri poslednje godine.

*     *     *

Sedamnaesto izdanje Dunavskog kupa počelo je uz novog generalnog sponzora, firmu „PLANETBIKE“ iz Beograda.

 

Po prvi put u istoriji trke i grad Novi Sad učestvuje u organizaciji Dunavskog kupa, istina, skromnim budžetskim sredstvima, ali Predsednik Organizacionog odbora trke, TIBOR TARJAN, i sam nekadašnji pobednik ove trke (1993 i 1995), ne krije zadovoljstvo što je i u gradskim strukturama konačno primećeno, da se u amaterskom biciklizmu grada dešava nešto kvalitetno.

 

Na inicijativu nekolicine učesnika dosadašnjih Dunavskih kupova, propozicije za ovogodišnji ciklus raspisali smo u dve odvojene starosne grupe, za amatere i za veterane posebno. To je podrazumevalo odvojen start i posebne rezultate. Naravno, to je iziskivalo drastično povećanje troškova trke, pošto je sve trebalo duplirati, počev od medalja, nagrada, zlatnih amfora, zvaničnih majica itd.

 

Prve trke, po tradiciji, ciklo-krosevi na Sunčanom keju i Studentskom parku.

 

U Organizaciji BS Beograda, a kao prateća manifestacija trci Juniori oko Beograda održana je trka i za Dunavski kup od Barajeva do Avale.

Trka u Čačku održana je u organizaciji Biciklističkog kluba „Borac“ paralelno sa trkama za Ligu Srbije.

 

Ove godine na našim trkama često su učestvovali i takmičari iz Vinkovaca (Hrvatska), kao i klub „Zmaj od Besne“ iz Tuzle (BiH).

 

Na žalost u ovom ciklusu imala je posla i Disciplinska komisija BS Srbije. Po završetku tradicionalnih septembarskih trka na stazama Novosadskog sajma, Goran Nikić, član novosadske Vojvodine, vodeći u generalnom plasmanu veterana, fizički je nasrnuo na Hajrudina Trlea, veterana iz Tuzle i naneo mu lakše povrede, pa ga je BSS suspendovao do kraja takmičarske sezone. Na osnovu suspenzije Nikiću je zabranjen start u preostalim trkama Dunavskog kupa, a dotadašnji osvojeni bodovi zamrznuti. I pored toga, GORAN NIKIĆ je zadržao žutu majicu do kraja, pa je osvojio glavnu nagradu, MTB bicikl PLANETBIKE-a i zlatnu amforu za trku veterana.

U trci amatera najuspešniji bio je ALEKSANDAR MIRKOVIĆ iz novosadskog Fanatika, inače i sam veteran. Mnogi veterani su se ove godine izjasnili na početku sezone, kao amateri, kako bi vozili duže trke.

U trkama za Mali dunavski kup ponovo je pobedio novosađanin, ali sada iz Biciklističkog kluba „Velo“, ADRIJAN MOZETIĆ.

Na početku ciklusa trka za Fruška gora open, objavljen je novi sistem koeficijenata za obračun rezultata po godinama starosti. Koeficijenti su izračunati na osnovu svih postignutih rezultata poslednjeg Svetskog prvenstva veterana. Pobednik VII ciklusa je Dimitrije Dolga iz kluba „Elite“.

Kadetski pobednici

 

U 2010.godini „Dunavski kup“ stiče „punoletstvo“. Osamnaesti ciklus počinje uz novo sponzora svih nagrada, preduzeće „CIKLOMANIA-International“.

 

U samom sistemu kupa, ponovo je došlo do promene, odnosno vratili smo se na stari način bodovanja: vožene su trke u apsolutnoj konkurenciji, pošto se u prošloj sezoni ispostavilo da je u amaterskim, dužim trkama startovalo više veterana nego amatera, dok su u veteranskim trkama učestvovali slabiji veterani.

 

Ove godine po prvi put u istoriji trke  vožene su etape i van granica Srbije, i to jedna trka u Vikovcima (Hrvatska) i u Tuzli (Bosna i Hercegovina). Zahvaljujući baš trci u Tuzli dobili smo još jednu zemlju učesnicu Dunavskog kupa: Sloveniju. Mlađi kadeti Kolesarskog kluba „Bled“ čak su i pobedili u prepodnevnoj poluetapi.

 

Osamnaesti ciklus postavio je i novi rekord po broju učesnika sa čak 192 takmičara i 40 učesnika u ciklusu U13, što je ukupno 232 biciklista…apsolutni rekord!

 

Kao jedna od disciplina, u osamnaestom ciklusu ponovo je vožena trka na ispadanje. Pre devet godina ova disciplina vožena je u finalnoj trci.

 

U takmičarskom pogledu bilo je dosta neizvesnosti, presvlačenja „žute majice“, ali dve trke pre samog kraja, prošlogodišnji pobednik amaterske trke, inače i sam veteran, ALEKSANDAR MIRKOVIĆ, uspeo je da se vrati na lidersku poziciju i dobrom taktičkom vožnjom u finalnoj trci osvoji Zlatnu amforu. 

 

Preduzeće „CIKLOMANIA-International“ obezbedilo je visoko kvalitetan alu-karbon ram sa vilama marke „TRIGON“ za pobednika ciklusa, kao i ostale vredne nagrade, proizvode svetski priznatih proizvođača „DMT“, „LAS“, „NOVATEC“ za najuspešnije takmičare.

 

U IV Malom dunavskom kupu pobedu je slavio ALEKSA RADIVOJEVIĆ, iz Valjeva, mada je imao velike rivale u talentima biciklističke škole kluba „Sokol-Cestorad“ iz Vinkovaca.

 

I u ovom ciklusu mnogo je značila pomoć Gradske uprave za sport i omladinu Novi Sad, Biciklističkog saveza Vojvodine i Novosadskog maratona.

 

U VIII  ciklusu Fruška gora opena titulu najboljeg odbranio je DIMITRIJE DOLGA iz Biciklističkog kluba „Elite“.

Novi znak trke za jubilej 20 godina

Trajni link do ovog članka: http://danubecup.org/wp/?page_id=12

Pobednici

Dosadašnji pobednici   Godina Pobednik Grad 1992 ATILA DOBO ADA 1993 TIBOR TARJAN NOVI SAD 1994 EVA HATALA NOVI SAD 1995 TIBOR TARJAN NOVI SAD 1996 DRAGAN GRBIĆ BEOGRAD 1997 ZLATKO GAVRILOVIĆ BEOGRAD 1998 ZLATKO GAVRILOVIĆ BEOGRAD 1999 nije održano 2000 LASLO TARJAN NOVI SAD 2001 DEJAN VASILJEV SUBOTICA 2002 IMRE JANOŠI SEGEDIN 2003 DEJAN …

Pogledajte stranicu »